niedziela, 8 września 2013

Kruche babeczki z kremem waniliowym i malinami

Całkiem niedawno stuknęło mi ćwierćwiecze i z tej okazji zaprosiłam bardzo wąskie grono znajomych na mały poczęstunek. W związku z tym, że nie jestem fanką tortów z ciężkim kremem, a wręcz uwielbiam babeczki wszelkiej maści, postanowiłam tort zamienić na takie właśnie ciasteczka.
Na urodziny zamiast tortu wjechały na stół kruche babeczki z kremem waniliowym i malinami.


Gdybyście mieli ochotę na taką przekąskę, przepis na ciasto do babeczek znajdziecie pod tym adresem: http://pysznykawaleknieba.blogspot.de/2013/01/relaks-w-domowym-zaciszu.html
Przepis na krem jest następujący:

Składniki:
- 2 budynie waniliowe
- pół kostki masła
- 4 łyżki cukru
a dodatkowo:
- świeże maliny
- ciemna czekolada

Budynie waniliowe gotujemy wg przepisu podanego na opakowaniu dla jednego budyniu (czyli 2 paczki budyniu na pół litra mleka) dodając 4 łyżki cukru. Ugotowany bardzo gęsty budyń odstawiamy do ostygnięcia. Gdy budyń wystygnie miksujemy go z połową kostki masła do uzyskania gładkiej masy.
Na kruchych babeczkach układamy maliny i wyciskamy na nie szprycą krem, lub wyciskamy krem i układamy na nim babeczki. Całość posypujemy wiórkami ze startej ciemnej czekolady.
Nic bardziej prostszego! I pyszniejszego też nic nie ma ;)


Tak wygląda małe niebo na ziemi!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz