niedziela, 8 września 2013

Makaron ze szpinakiem

Makaron ze szpinakiem to proste, szybkie danie dla lubiących zieleninę, a niekoniecznie będących królikami ;)

Składniki:
- makaron penne pełnoziarnisty
- szpinak mrożony (rozdrobniony lub w liściach)
- kostka serka topionego gouda
- kukurydza konserwowa
- 2-3 ząbki czosnku
- sól
- pieprz
-olej

Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. W tym czasie na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju i wrzucamy zamrożony szpinak. Gdy ze szpinakowego brykietu powstanie już zielona papka, dodajemy do niego dwa starte na drobnych oczkach ząbki czosnku, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Gdy szpinak się dobrze zagrzeje dodajemy kostkę serka topionego i mieszamy do jego rozpuszczenia i dokładnego wymieszania ze szpinakiem. Na koniec dodajemy kilka łyżek kukurydzy konserwowej.
Przygotowany szpinak mieszamy z makaronem i podajemy na gorąco.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz