wtorek, 17 września 2013

Racuchy z jabłkami

Czasami od rana ma się ochotę na coś dobrego, ale w związku z notorycznym brakiem czasu rzadko udaje się zjeść małe co nieco ;)
Moje wakacje jeszcze trwają!
W związku z czym mogę sobie pozwolić na chwilę spędzoną w kuchni już z samego rana.
Dzisiaj na śniadanie więc jesienne danie - racuchy z jabłkami.

Składniki:
- 3 jajka
- szklanka mleka
- 1,5 szklanki mąki
- cukier wanilinowy (8g)
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 średnie jabłka
- łyżka cukru
- szczypta soli
- cukier puder

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę.
Do piany dodajemy żółtka, mleko, cukier, cukier wanilinowy, proszek do pieczenia i wszystko mieszamy.
Trzy obrane jabłka ścieramy  na tarce o grubych oczkach, a jedno - po usunięciu skórki i gniazda nasiennego - kroimy w drobną kostkę i całość dodajemy do powstałej masy. Na koniec dodajemy 1,5 szklanki mąki i dokładnie mieszamy do uzyskania gęstej konsystencji.
Racuchy smażymy na rozgrzanej patelni do uzyskania brązowego koloru.
Po lekkim przestygnięciu posypujemy je cukrem pudrem, robimy sobie aromatyczną kawę i rozkoszujemy się śniadaniem :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz